Ajnls


Napjainkban egyre erteljesebben szlalnak meg azok a hangok egyhzunkon bell, amelyek akr a szemlyes tapasztalatokra, akr szociolgiai felmrsekre apelllva az egyhz irnti rdeklds cskkensrl beszlnek. Ebbl kifolylag a gylekezetek s a lelkipsztorok szmos j, vagy megjult formkkal, alkalmakkal, programokkal igyekeznek ezt a cskken tendencit meglltani, egyfajta nvekedst generlni, az egyhz irnti rdekldst a potencilis egyhztagok figyelmnek kzppontjba helyezni, s mindekzben hatatlanul fennll az a veszly, hogy az igehirdets fontossga, elsdlegessge elnagyolsra kerl.

A folyirat sokszor hangoztatott szndka, hogy az egyhz (gylekezetek, lelkipsztorok) mindennapjainak elmaradhatatlan elemre, szolglatra kvnja felhvni a figyelmet s egyben segtsget is adni, s ez termszetszeren nem ms, mint az igehirdets. Termszetszeren? Igen. Sokak szmra nem termszetszer, hogy az igehirdets lljon a gylekezeti let s a lelkszi szolglat kzppontjban. Ez egyarnt tapasztalhat a gylekezeti let irnti - sok esetben - kvlrl jv elvrsokban, az egyhztagok tves helyzetrtkelsben, amikor gy tnik, hogy a tiszta igehirdets nem elgti ki a vallsos, spiritulis, s kzssgi ignyeket, s megfigyelhet a lelkipsztorok nrtelmezsben is, amikor akr elmleti, akr gyakorlati skon nem az els helyen szerepel az igehirdeti tisztsg. Pedig mind az egyhztag, mind a lelkipsztor, azaz: mind az igehallgat s mind az igehirdet identitsa ppen az Ighez val viszonyban gykerezik. A keresztynsg elssorban nem kulturlis meghatrozottsg, s az egyhzhoz val tartozs sem az, hanem felttlen engedelmessg az embert megszlt Jzus Krisztusnak s az Igjnek. Az igehirdeti szolglat sem a vallsos, lelki, illetve kzssgi ignyek kiszolglsa mentn rtelmezend, hanem az isteni megszlts krgmatikusan meghatrozott tovbbadsa fell.

Ebben a ketts megszltottsgban, az elhvs tudatostsban, az igehirdets mindkt rszrl val komolyan vtelben kvn segtsgl lenni az Igazsg s let e szma, amely Bjt 5. vasrnapjtl Szenthromsg utni 2. vasrnapig knl igehirdets vzlatokat s teolgiai elksztseket a szolgl lelkipsztoroknak, ezen tl a kazulis szolglatokhoz, ifjsgi munkhoz tallhatunk segdanyagot. A kitekints rovatban az egyhz msik lettevkenysgt, az intzmnyes diaknit szem eltt tartva adunk kzre egy tanulmnyt Ulrich. H. J. Krtner bcsi professzor "mhelybl", amely a diakniai nrtelmezs, a gazdasgossg s a minsgi sszefggseire nzve nyjt teolgiai reflexikat. Vgl pedig kt rtkes knyvismertett kzlnk a Klvin Kiad nemrg megjelent kiadvnyirl.

Abban a remnysgben adjuk kzre folyiratunk kvetkez szmt, hogy valban segtsg lesz az Ige jobb megrtsben s megrtetsben, s gy valamennyien felfedezhetjk az igehirdets s igehallgats "knyszernek" rmt!

Debrecen, 2014. mrcius A szerkesztk

1