Ajnls

Ez ajnl sorok mg bjt idejn rdnak, nhny nappal virgvasrnap, a szenveds hete s hsvt eltt - de mr arra az idre tekintenek, amikor istentiszteleteinket a hsvti feltmads bizonyossga s az els keresztynek remnyked kszntse hatrozhatja meg: Krisztus feltmadott, valban feltmadott! De mg bjti tprengsnket e kszlds reformtori rtelmnek keresse s megtallsa hatrozta meg (nem kevsb jelen kiadvny igetanulmnyainak segtsgvel), nevezetesen, hogy a bjt igazi lnyege olyan nkorltoz letvitelt s magatartst jelent, amely a msik ember letnek kiteljesedst teszi lehetv, addig a hsvt utni idszakot az a bizonyossg tltheti be, hogy az j let alapja mr kijelentetett: Jzus Krisztus feltmadsa, mennybemenetele s a Szentllek elkldse ltal!

Valban, e fzet a Hsvt utni vasrnaptl Szenthromsg nnepe utn 5. vasrnapig (prilis-mjus-jnius hnapokra) tartalmaz igetanulmnyokat, de segdanyagot a kazulis szolglatokhoz, s az erre az nnepkrre es gyermek- s ifjsgi munkhoz is - abban a remnyben, hogy segti, inspirlja, elmlyltebb s rmteliv teszi az egyes szolglatokra val kszlst! Ellenvetsknt felhozhatjuk: mg nem ismerjk azt a szitucit, amely elttnk van, s amelyben majd el kell hangoznia az adott igehirdetsnek hsvt vagy pnksd utn? Hogyan lehet akkor elre kszlni? Valban, a relevns igehirdets felttele a textus, s a kontextus tfog s minl alaposabb ismerete - viszont mondhatnnk: majd, ha annak eljn az ideje! De ahogyan Ernst Lange egykor megfogalmazta: az a prdikci, amely a jelent nem tartja szem eltt, az exegetikailag, teolgiailag sincs rendben? Nos, hogy jvend igehirdetseinket ez a vd ne rhesse, ezrt adjuk kzre a jelen igetanulmnyokat, nemcsak nyomtatott, hanem a kiadvny online-vltozatban is elrhet formjban (st, ez utbbi estn minden vasrnapra mg egy igetanulmnyt is kzlnk a bibliaolvas kalauz adott vasrnapra es szakaszai alapjn).

S hogy mennyire ezt a clt igyekezett szolglni eddig is az Igazsg s let c. folyirat, azt a kitekints rovatban olvashat szakmai elemzs is elnk trja a kiadvny eddigi hat vfolyamnak rtkelsrl, gazdagtva a tjkozdst egy, a gylekezetptsrl szl s gyakorlatban fogant legfrissebb knyv ismertetsvel.

letnknek valban a legnagyobb lehetsge s ajndka a Krisztussal val l kapcsolat, s ennek megfelel letvitel. Ennek tudatostst s elmlytst segtse a kiadvny jelen szma, mind az igehirdetk, szolglattevk, mind pedig a szolglatok cmzettjeinek letben. Ksznet illesse ezrt a szerzket, s lds legyen az olvas letn.

Debrecen, 2013 Hsvtjra kszlve

A szerkesztk