Ajnls

Idnknt az lehet az igehirdet rzse, hogy egy-egy vasrnapra kijellt igeszakasz tvol ll a gylekezete valsgtl. Egyrszt taln az adott perikpa egy olyan korabeli teolgiai, illetve gylekezeti problmra reflektl, amely ma - egy adott gylekezetben - nem tnik klnsebben idszernek vagy aktulisnak. Msrszt ppen az adott gylekezetben s a gylekezeti tagok letben olyan esemnyek trtntek, vagy olyan kihvsok el kell nzni, amelyekhez nem nyjt egyrtelm segtsget a vasrnapi textus. A fennll helyzetet ktflekppen lehet megoldani: vagy keres az igehirdet egy msik textust, vagy megtallja a hidat a kijellt igeszakasz eredeti intencija s a gylekezet mai helyzete kztt. Ez utbbira figyeljnk most - hiszen az Igazsg s let folyiratnak is ez a clja.

Isten Igje - mg ha egykor meghatrozott kontextusban is szlalt meg elszr - sosem zrhat vgleges hatrok kz, amelyeken tl mr nem ri el hatst. Az Ige kpes arra, hogy utat talljon a hallgat fel akkor is, ha az igehirdet knyszeresnek rzi, hogy az adott igeszakaszrl prdikljon.

Msrszt az istentiszteleti alkalmak nem csupn arra valk, hogy a gylekezeti tag az ppen aktulis problmihoz kapjon segtsget, hanem arra is - s els renden arra -, hogy kzsen megllva az Isten eltt tallkozzunk akaratval. Az istentisztelet nem merlhet ki az alkalmanknt felmerl emberi ignyek kielgtsben.

Harmadszor: Isten igje - brmilyen is az eredeti kontextus - mindig azzal az ignnyel lp fel az emberrel szemben, hogy az befogadjv, megrtjv s megcselekvjv legyen. Nem lehet pl. az Isten magasztalst negliglni akkor, amikor gysz terhe nehezedik rnk - s nem lehet nem trdni bns voltunkkal akkor, amikor rnk ksznt a boldogsg. Az Isten igje minden krlmny kztt formlni akart bennnket, ezrt nem neknk kell azt alaktani a sajt letminsgnkhz. Ugyanakkor az ige az mindig vigasztal, mindig rmre hv s remnysget mutat, hiszen az l Isten szlt meg bennnket ltala!

Vgl pedig fontos szem eltt tartani azt, hogy az Isten igje mindig relevns. Ne akarja a lelksz megmagyarzni az ige renomjt, amikor gy rzi, hogy taln most mgis msrl kellene prdiklni, "mert az Isten igje l s hat" (Zsid 4,12).

Az Igazsg s let 4. szma segtsgl kvn lenni abban, hogy Isten igjt idszeren s aktualizlva segtsen megrteni s megrtetni, az egyhzi esztend egy olyan idszakban, amikor taln tbben is fordulnak az igehirdets szolglata fel. Legyen lds a megrtsen, megrtkn s megrtetkn!


Debrecen, 2012. szeptember


A szerkesztk

1