Ajnls

Nagy krdse az igehirdetnek, hogy miknt vlasszon textust a gylekezeti istentiszteletekhez, kazulikhoz, alkalmi szolglatokhoz? Milyen szempontoknak kellene rvnyeslnik a textusvlaszts sorn ahhoz, hogy tallkozzon az igehirdet szndka, az igehallgatk konkrt helyzete s remnysg szerint a Szentllek munkja? Lehetnek sajtos helyzetek (pl. egyhzi v fordulpontjai, gylekezeti esemnyek s nnepek, specilis adottsgok), amelyekre tekintettel j lenne "tall" igeszakaszt tallni... Ez termszetes haja mind az igehirdetnek, de az igehallgatknak is (klnsen akkor, amikor az a benyoms tmad: lehetett volna msknt s msat is...). Valljuk be szintn, nem mindig tlt el elgedettsggel ez a vlaszts - de ilyenkor nem az a megolds, hogy akr elzetesen akr utlag a mi vlasztsunkat a Llek vlasztsaknt tntetjk fel!

J leszgezni: ez utbbi, vagyis a Llek jelenltnek s hatsnak biztostsa nincs hatalmunkban, nemcsak a hirdetett Ige clba rsnek s hatkonysgnak tekintetben, de az elbbiek esetn sem. Erre csupn gretnk van! Sem az igehirdet intencija, sem a gylekezet elvrsa nem azonosthat minden tovbbi nlkl a Llek megvilgost hatalmval; a textus megvlasztsa s az igehallgatk helyzetnek ismerete mindenestl emberi cselekvs marad - amihez trsulhat az a knyrgs, haj s remnysg, hogy a Szentllek Isten elvgezze esend emberi beszdnk nyomn a maga munkjt, s a hirdetett Ige valban Isten Igjv vljon az emberi szvekben...

Isten a garancia az igehirdets valsgtartalma s letszersge szmra - amit mi igehirdetsre kszl lelkszek tehetnk, az nem ms, mint az Ige magunk szmra val minl alaposabb megrtse (mit mond szmomra?) s az igehallgatk szmra val minl mlyebb megrtetse. Ennek az tnak - a megrtstl a megrtetsig - a bejrst kvnja segteni az Igazsg s let ez jabb fzete Szenthromsg utni 4. vasrnaptl 17. vasrnapig, 2012. jlius - szeptember hnapokra. Az itt ajnlott perikpk s igeszakaszok sem kizrlagos ignyek a textusvlaszts tekintetben - st, a velk val behat foglalkozs s tanulmnyozs mg a textusok lehatrolst is fellrhatjk, az eredeti szentri szndknak megrtse nyomn. De mindenkppen reprezentatvaknak tekinthetek olyan rtelemben, hogy felvillantjk az dvtrtnet llomsait, ltaluk bepillantst nyerhetnk a Szentrs teljes tantsnak sszefggseibe, s az eltanulmnyok, vzlatok, segdanyagok azt a clt szolgljk, hogy a mai ember szmra minl rthetbb legyen Isten akarata, itt s most.

Adja a kegyelem Istene, hogy a fzet segtsgvel igehirdetk s igehallgatk valban rszesljenek az isteni kijelents jobb megrtsben s a Llek inspirl munkjban. Illesse ezrt ksznet a szerzket s legyen lds az olvasn!


A szerkesztk

1