Sokszor tallja magt az igehirdet s a lelkipsztor az lland s vltoz, a rgi-tradicionlis s j-reformszndk feszltsgben, legyen akr az igehirdetsrl, az istentiszteleti formkrl, hitoktatsrl vagy brmely ms szolglati terletrl sz

Ajnls

"A keresztyn istentisztelet eredetileg Krisztus halottak kzl val feltmadsnak az nnepe volt s az ma is. Ezrt kztudottan a zsid ht els napjn, napfelkeltekor nnepeltk. llandan eucharisztikusan kenyrrel s borral trtnt az nnepls. A hsvt eme nneppel kezddik, mert a hsvt nnep, s az ltala rintett letet nnepiv teszi. Jzus Istennek ltala hirdetett s meglt uralmt ismtelten lakodalmi rmhz hasonltotta. Fldi lete nnepi, felszabadt s megvlt let volt. Mennyivel inkbb azrt a keresztynsgnek, halottak kzl val feltmadst a vgtelen rm kezdeteknt kell rteni s el nem ml boldogsgknt kell nnepelni. ... A hsvttal s ezrt tulajdonkppen minden istentiszteleten elkezddik a megvltottak nevetse, a megszabadtottak tnca s a fantzia teremt jtka.... A Krisztus szenvedsre s hallra val emlkezs megtiltja, hogy az nnepet a nyomorsgos fldi viszonyoktl val meneklsre hasznljuk fel."1 Jrgen Moltmann szavai rmre s nneplsre hvjk a keresztyn egyhzat - igehirdett s igehallgatt egyarnt. Vajon mennyire hatrozza meg egyhzi letnket s szolglatunkat az rm, a szabadsg nneplse, a felszabadult egyttlt? Mert az egyik oldalon - taln ppen az igehallgat gylekezeti tagok rszrl - elvrsok sokasgval, megterhelt emberi sorsokkal, megoldsra vr problmkkal tallkozunk. A msik oldal - taln ppen sajt magunk - rszrl pedig kapkodssal, megfelelni, rvnyeslni, meglni akarssal szembeslhetnk. S gy eljuthatunk oda, hogy az rm, a felszabadultsg, az a templomon, gylekezeten s egyhzon kvl r bennnket. A hsvti s pnksdi nnepkr kivl alkalmakat ad arra, hogy keresztyn emberknt jra felfedezzk azt az rmet, melyet Krisztus feltmadsa ad valamennyink szmra. Bzunk benne, hogy folyiratunk segtsgl lehet ennek az rmnek a tolmcsolsban a gylekezet kzssgben.

E szmunkban a bsges vasrnapi s nnepnapi vzlatokon, valamint a kitekints hasznos tanulmnyn tl szeretnnk felhvni olvasink figyelmt az Ifjsgi passis istentiszteletre, amely mlt megemlkezs lehet nagy zeneszerznk, Liszt Ferenc szletsnek 200. vforduljra. Ezen tlmenen szeretettel ajnljuk figyelmkbe az on-line formban olvashat napi igemagyarzatokat a Bibliaolvas kalauz igeszakaszaihoz, melybl egy pldnyt szmunk vgn olvashatnak.

Legyen lds lapunk olvasin, a szolglatokon, s illesse ksznet mindazokat, akik segtsgl voltak, hogy ez a szm is ltrejhetett!


Debrecen, 2011. bjt havban

A Szerkesztk

1 Moltmann, Jrgen: j letstlus, Lpsek a gylekezethez, Budapest, Reformtus Zsinati Iroda Tanulmnyi Osztlya, 1994, 63-66.

187