Sokszor tallja magt az igehirdet s a lelkipsztor az lland s vltoz, a rgi-tradicionlis s j-reformszndk feszltsgben, legyen akr az igehirdetsrl, az istentiszteleti formkrl, hitoktatsrl vagy brmely ms szolglati terletrl sz


Ajnls


Az igehirdets egyik nagy veszlye s egyben ellensge az egyhangsg. Amikor nem tud, vagy nem akar az igehirdet egy adott smbl, gondolatkrbl, teolgiai mondanivalbl kilpni, s ms tmt, illetve tmkat megszlaltatni. Nos, egy ilyen knyszeredett stagnlsbl val tovbblpsben sokat segthet az egyhzi v adott vasrnapjai si tematikinak a figyelembe vtele. jvtl bjt harmadik vasrnapjig szmos teolgiai tma szlalhat meg az igehirdet ajkn, jelenhet meg az igehirdetsen tl a liturgiban az imdsgok ignyes megformlsa s az nekek krltekint kivlasztsa ltal. Reformtus egyhzunkban nincsenek liturgikus sznek, s a liturgink sem nevezhet (egyelre mg) sznesnek. De ez egyltaln nem predestinlja az igehirdetst, az igehirdett s az istentiszteletet szrkesgre s egyhangsgra. Az Igazsg s let V. vfolyama segtsgl kvn lenni abban, hogy ezt a monotonsgot feloldja, s az igehirdets szmra teolgiai s gyakorlati impulzusokat adjon.

Folyiratunk ettl az vfolyamtl kezdve egy j funkcival bvl: on-line formban februrtl folyamatosan elrhet lesz elfizetink szmra a bibliaolvas kalauz ltal megadott napi igeszakaszok rvid, igehirdetsre kszlst segt magyarzata is. gy haszonnal forgathatjk azon lelkipsztorok, akik a perikpa rendet preferljk, s azok is, akik a napi ige (lectio continua) alapjn szeretnek inkbb igt hirdetni, tovbb az j igemagyarzat a htkzi, bnbnati alkalmakra val kszlshez is szeretne tmpontokat adni. (A Bibliaolvas kalauz 112-114. oldalain az egsz 2011-es v textusai megtallhatak a "hosszabb" tv tervezs s tjkozds rdekben.)

Tovbb e szmunktl kezdve nhny mondat erejig ismertetjk az adott nnepnap, illetve vasrnap elnevezst s teolgiai mondanivaljt az egyhzi v rendjben. A httr informcik elssorban Sznsi Sndor "nnepeink" (Budapest, Klvin Kiad, 1997) s Hafenscher Kroly "Liturgika" (Budapest, Luther Kiad, 2010) cm munkibl valk.

Bzunk benne, hogy rgi-j olvasink eredmnnyel tudjk hasznlni folyiratunk igehirdetsi, hittan s ifjsgi rai vzlatait, illetve a kitekints rovat hasznos s teolgiai rsait. Illesse ksznet e szmunk szerzit, s legyen lds a felkszlsen s igehirdetseken!


Debrecen, 2010. karcsony havban

A Szerkesztk

3